Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land mandag 05.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø i høyden

Skredfarevurdering

Med vinddreining til nord vil det dannes ferske fokksnøflak i sørlige fjellsider. I høyden hvor det har vært minusgrader siste dagene, vil skredproblemet med ferske fokksnøflak få større utbredelse.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 4. desember 2022

Under ca 400moh er det svært lite snø etter regn på fredag. Høyere opp er snødekket dekket av regnskare. Observasjon fra Bolterdalen lørdag på ca 480moh antyder at dette skarelaget finnes opp til 700-800 moh. Høyere opp er det tørr og vindpåvirket snø.

Over 400 moh har det tidligere i uken blitt observert kantkornet snø både over og under skare, men lagene har vist liten evne til bruddforplantning.

Fredag og til midt på lørdag var det plussgrader på Platåberget (450 moh) med maksverdi på 2,5 grader. Søndag er det minusgrader ned til havnivå.

Fjellvær

Søndag 4. desember 2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest. -6 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Økende nedbør mot kvelden.

Mandag 5. desember 2022

7 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordøst. -22 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Perioder med stiv kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS